31 oktober 2006
Herontwerp mbo in Amerika
Dankzij een reactie van Haye van der Werf kom ik erachter dat hij ook een weblog heeft bijgehouden: Herontwerp mbo in Amerika. Een deel van de presentaties blijkt nu beschikbaar te zijn via de site van het Piedmont College: Sunday, October 22 Monday, October 23 Tuesday, October 24 Wednesday, October 25 Bedankt voor de tip Haye! Lees vooral ook zijn reis- en conferentie adviezen:-)
Partnership & Collaboration
Voor iedereen die niet bij de "Kennisnetavond" kon zijn is nu de presentatie beschikbaar die toen gegeven werd door Rod Townley. Ik kreeg deze gisteren toegestuurd met daarbij de volgende opmerking: "I have attached the PP presentation from the Friday evening session. I hope to hear from some of those in your delegation about the possibility of partnering, as I think there is a great deal of benefit to be had from our working together." Een duidelijke oproep dus van Rod om te komen tot mogelijke vormen van samenwerking!
28 oktober 2006
A brilliant idea!
Ik heb nogal wat visitekaartjes uitgewisseld die me weer allerlei nieuwe contacten hebben opgeleverd. Zo is er een hele mailwisseling op gang gekomen met Jean Kent. Ik had verslag gedaan van haar workshop en haar de url toegestuurd. Ze heeft net zolang gezocht tot ze iemand vond die mijn bericht voor haar kon vertalen en toen kreeg ik deze reactie: "I am now standing in awe of the work you did blogging the League conference. I WISH I had thought of doing it, too. I will for my next conference! I will definitely mention this in my weekly podcast, too. It was a brilliant idea. I didn't find the translated posting so I asked for help from my college community. Three or four people offered to help with the translation and this morning a faculty member from North Seattle Community College emailed me with an English version. Thanks so much for the kind words. Of course, I posted it to the FD blog. http://sccd-fd.blogspot.com/2006/10/translation-of-dutch-blog.html Also, this has sparked an interest in the blogging and podcasting workshops that Faculty Development offers. Thanks for that, too! Jean" Zo werkt dit weblog weer aanstekelijk voor nieuwe initiatieven in Amerika, leuk!
Andere geluiden
Vandaag eens een tijdje op zoek geweest naar andere weblogs die berichten bevatten over de conferentie in Charlotte. Daarvoor maak ik gebruik van Google blogsearch en Technorati. Eigenlijk valt het me best tegen. Op Nederlandse conferenties lopen volgens mij meer webloggers rond. Opvallend was dat ik nu ook wat minder positieve berichten tegenkwam, bijvoorbeeld van Barry Dahl, die zelf toch een heel goede workshop verzorgde. Hij vraagt zich af wie ter wereld naar Republican U.S. House Rep Sue Myrick zou willen luisteren, "from the most do-nothing Congress in the history of the United States". Ook heeft hij nog nooit zo veel gecancelde sessies gezien als dit jaar (is mij niet opgevallen) en hij vond het aantal sessies over podcasting wat te veel van het goede. Ik moet zeggen dat dat laatste mij juist zo geïnspireerd heeft. Zo zie je maar: zo veel zielen, zo veel gedachten. Wat me zelf wel tegenvalt is dat de presentaties (van de keynotes) nog niet beschikbaar zijn. Moet ik dan toch mijn eigen trillende videobeelden gaan bewerken? In een reactie op Barry's blog vraagt iemand zich af waarom ze voor 2500 mensen maar 100 bagels beschikbaar hadden. Wat me wel opviel was dat er op dinsdagmiddag nergens meer een fatsoenlijk kop koffie te krijgen was. Alles zat gewoon dicht! In die zin kreeg ik de indruk dat "onze eigen" conferentie in Eindhoven een stuk beter geregeld is!
26 oktober 2006
Kamerleden in Second Life
 Thuisgekomen zijn er natuurlijk ontzettend veel ongeopende berichten waar ik de laatste week niet aan ben toegekomen. Zoals beloofd hoop ik dit weekend nog de nodige aanvullingen te doen. Daarbij wil ik ook beroep doen op alle medereizigers: Maak je een verslag van de sessies die je gevolgd hebt, deel die dan met de anderen via dit weblog door ze naar mij te sturen. Daarmee help je elkaar omdat je op die manier van veel meer sessie verslag zult kunnen uitbrengen dan je zelf gevolgd hebt! De afgelopen dagen hebben uitgewezen: van delen wordt je rijker. Maar dan moet je dus niet alleen halen, maar ook brengen! Ga ik nu 78 verslagjes binnenkrijgen?.... Nu dan naar die kamerleden.Een bericht dat ik gelijk uit de grote stapel wil pakken omdat het de laatste dagen zo vaak genoemd is. "Nederlandse Kamerleden gaan nu ook op campagne in Second Life. Om verkiezingsfolders uit te delen gaan Zsolt Szabó (VVD), Arda Gerkens (SP) en Ad Koppejan (CDA) in de online, virtuele wereld op bezoek op plaatsen waar veel Nederlanders komen. In een gezamenlijke verklaring noemen de politici virtuele werelden zoals Second Life van werkelijk belang. "Die worden steeds realistischer en de invloed op de mensen en de samenleving daardoor groter. Een zorg voor de politiek." Op 15 november zullen de deelnemende Kamerleden op de Haagse Hogeschool deelnemen aan een gesprek over ICT en politiek." ( bron: ZDNet.nl) Mijn gevoel zegt me dat Fontys wel eens de eerste Hogeschool zou kunnen zijn die in Second Life op zoek gaat naar leerlingen, maar het zou natuurlijk ook een ROC kunnen zijn. Zullen we hier over een jar het antwoord op weten?
Zie ook: Externe link
Lang leve de spoorwegen
 Het goede nieuws is dat we veilig geland zijn. Maar op Schiphol was het totale chaos! Er was een treinstoring en ik heb spoor 1, toen spoor 3, daarna spoor 5 en vervolgens weer spoor 4 gezien. Onnodig te zeggen dat de roltrappen het niet deden. Toen er eindelijk een trein naar Amsterdam CS zou gaan daar op gesprongen (zie je mij, met al die bagage?) maar toen werd omgeroepen dat er tóch een trein naar Amerstfoort zou gaan, dus ik er weer uit, ander perron. Na een half uur kwam die trein en hij ging via.... Amsterdam Centraal! Al met al tijd genoeg om wat na te mijmeren over de afgelopen week. Na een aantal heftige dagen van altijd wel iemand om je heen met wie je kon praten over wat je bezighoudt realiseerde ik me nu dat ik als enige van de hele groep uit het noorden kwam. Niemand om een taxi mee te delen of de tijd me te doden. Ik hoop niet dat ik er de komende periode letterlijk alleen voor sta, maar ben bang dat het wel moeite zal gaan kosten om datgene wat we gehoord en gezien hebben te vertalen naar de dagelijkse onderwijspraktijk! Daarom hoop ik dat de we de contacten die gelegd zijn warm kunnen houden en niet zo maar terugvallen in de waan van de dag... Maar er viel me nog iets op onderweg: herfstkleuren! Waar heb ik die onlangs toch meer gezien?
We are boarding now in Minneapolis
Voor de verandering loopt alles vandaag volgens schedule. We kunnen nu al het vliegtuig in naar Amsterdam, dus Schiphol: here we come! De vlucht van Charlotte verliep prima. Omdat we wat naar het westen vlogen konden we genieten van een heel lange schemering. Helaas geen foto's deze keer, want dat wil niet bij zo'n airport internet access station. Een biertje kost hier trouwens $ 7,50. Hoezo tax free? En als je dan met jongens uit Eindhoven bent die geen van allen een credit card hebben voel je de bui al hangen: ik mocht tracteren :-( Met vriendelijke groet, Willem Karssenberg Minneapolis: local time 20:50 hour, 7 uur eerder dan in Holland... _________________________________________________________________ Get the new Windows Live Messenger! http://get.live.com/messenger/overview
25 oktober 2006
Goed nieuws!
Voor iedereen die gewend is geraakt aan dit weblog (en mijn manier van schrijven) en bang is dat straks te zullen moeten missen heb ik goed nieuws. In de eerste plaats blijft dit weblog gewoon beschikbaar. Verder zal ik de komende weken hier nog informatie toevoegen als die beschikbaar komt. Links naar presentaties en ook videobeelden. Er zullen nog foto's bijkomen die ik bij Flickr zal plaatsen. Daarnaast, als je mij zelf wil blijven volgen bij mijn verkenningen op internet en de relatie die ik kan ontdekken met het onderwijs kan ik je aanbevelen om eens een kijkje te nemen op: www.trendmatcher.nl. Beter nog: abonneer je op de RSS feed! Ik blog namelijk al veel langer en probeer alles wat interessant vind te bewaren voor mezelf én te delen met anderen. "Als trendwatch-volger leg ik verbanden tussen dingen die ik tegenkom op internet en het gebruik dat we ervan kunnen maken in onze dagelijkse (onderwijs)praktijk. Wat ik interessant vind krijgt hier een plekje." Mis je dingen, heb je opmerkingen of tips, stuur me dan comments! Samen weet je meer! Overigens, de conferentie sloot af met de zin: "See you next year in Nashville!" Ik wou dat het waar was....
Final Keynote
Het zit erop, de conferentie is voorbij. Het internetcafé is alweer ontmanteld. Gelukkig heb ik in de lobby van ons hotel nog wireless access. Zo kan ik jullie gelijk deelgenoot maken van de laatste keynote, gegeven door Terri Manning, Associate Vice President, Center for Applied Research, Central Piedmont Community College, NC (credits voor wie ze verdient). Aan het begin van haar presentatie dacht ik even: "waar gaat dit naartoe?" maar toen viel opeens het muntje! Toen mijn zoon een paar weken geleden op zondagavond om 6 uur beneden kwam en zei: "IK ga even naar de bieb", verklaarden mijn vrouw en ik hem voor gek. "Weet je wel hoe laat het is en op welke dag wij leven?" "Ja, nou en?" gaf hij als antwoord. Nu ik Terri's presentatie gezien heb begrijp ik het voorval opeens veel beter en kan ik het plaatsen. Onze kids verwachten gewoon 24/7, en geef ze eens ongelijk! Het mooie is dat haar presentatie (.PPT 6Mb) al beschikbaar is. Een MUST READ voor iedereen die écht geintereseerd is in de leefwereld van de mensen die wij wat trachten bij te brengen. Eigenlijk moet je haar verhaal eromheen erbij horen. maar misschien komt de video nog beschikbaar. Ik wil niet zeggen dat de conferentie als en nachtkaarsje uitging, maar het feit dat de grote zaal gehalveerd was en alsnog alle stoelen lang niet bezet zegt natuurlijk wel wat. Toch ben ik blij dat ik de moeite genomen heb om de eindsessie bij te wonen. Nu is het wachten op de bus die ons over een uur weer naar het vliegveld brengt.
Email is voor bejaarden...
(Bijdrage Jef van den Hurk)  Nog even een paar impressies. Amerikanen zijn echt dik, maar ze zijn ook erg vriendelijk en behulpzaam. Dat bleek wel uit de hulp die je van alle kanten aangeboden krijgt als je met de bus (ov!) naar een andere plek moet. De buschauffeur rijdt een eindje om, mensen vragen meteen waar je vandaan komt, leggen uit waar je naar toe moet. Wat de resultaten van de conferentie betreft: het nieuwe leren komt er echt aan. De aandacht die op deze conferentie besteed werd aan de netgeneratie en de mogelijkheden die de nieuwste digitale tooltjes bieden om dat allemaal te ondersteunen was toch wel erg prominent. Kenmerkende uitspraak: email is voor bejaarden. Nou, dat weet je dan ook weer. Lijkt me een prima titel voor de eindrapportage aan het thuisfront. Verder viel me op dat de Amerikanen op een andere manier aankijken tegen e-learning dan wij. Voor hen is het een nieuwe of aanvullende strategie om zoveel mogelijk mensen te bereiken, om te kunnen concurreren met de rest van de wereld. Het resultaat is dan wel leren met ICT maar toch allemaal wel een beetje volgens het oude concept: oude wijn in nieuwe zakken. Ondanks het gebruik van nieuwe tooltjes. Wij willen e-learning vooral gebruiken om het nieuwe onderwijs te organiseren. Andere didactiek, van onderwijzen naar leren, de student centraal. Ik heb het één presentator dat horen zeggen en volgens mij was dat voor iedereen hier een beetje een eye-opener. Inmiddels ben ik ook al weer wat digitaler geworden. Eindelijk eens een RSS-feeder geïnstalleerd, een Flickr-account geopend en ik draai nu Pandora Radio op mijn laptop… De conferentie is nu op een haar na gevild, de koffers staan alweer ingepakt klaar, de jetlag loert al. Het afscheid valt me toch wel zwaar. Ik heb een prima tijd gehad, veel geleerd, veel nieuwe mensen leren kennen en mensen, die ik al kende nog beter leren kennen, kortom, jammer om dat weer los te moeten laten. Maar goed, ook weer terug naar de boterhammen met pindakaas. Ja, pindakaas hebben ze hier wel, maar geen boterhammen!
Listen to: Can you hear me now?
In mijn vorige bericht vertelde ik over Jean Kent die tijdens haar workshop een podcast opnam. Deze staat nu online op haar weblog, maar is hier natuurlijk ook te beluisteren. Het transcript stelt ze ook beschikbaar. Op haar site heeft ze natuurlijk weer een link gelegd naar deze, zoals dat "webloggers onder elkaar" betaamt: "Here's a link to a blog entry that was created by Willem Karssenberg, one of the people attending my session. It's in Dutch so I can't actually read it but I was so impressed that he had it posted within an hour of my presentation."
Zie ook: Externe link
24 oktober 2006
Can you hear me now?
Het begint misschien wat afgezaagd te worden (voor mij niet hoor) maar ik zit alweer bij een workshop die gaat over podcasting, gegevn door Jean Kent van Seattle Community College. De presentatie staat al op een website, dus ik hoef niet het hele verhaal over te tikken. De presentator belooft dat ze het hele verhaal in Camtasia(!) beschikbaar zal maken. Volg de link en je zult veel meer informatie tegenkomen. Denk dus niet dat na morgen dit weblog doodbloedt, omdat er de komende weken nog regelmatig nieuwe informatie toegevoegd zal worden! (Reden te meer om je te abonneren op de RSS feed, zodat je een seintje krijgt als er nieuws is)
De foto's die onderaan de presentatie staan zijn van teachers die een cursus podcasting gevolgd hebben. Grappig is dat we nu een vodcast te zien krijgen waar ik toevallig juist vanmorgen naar verwezen heb, namelijk het materiaal van Apple. Ook nu weer wordt het belang benadrukt van het gebruik van RSS. Wat me trouwens opvalt is dat de leeftijd van de meeste presentatoren ruim boven de 40-45 jaar ligt. Het gaat dus niet (meer) om geeks of freaks die wat gadgets laten zien, maar om professionals die de slag gemaakt hebben en meegaan met de tijd waarin we leven. Jean laat ons de apparatuur zien die nodig is om podcasts te maken, variërend van Low Tech (de Panasonic voicerecorder) tot zeer geavanceerde High Tech mixers en (usb) microfoons. De meest populaire podcasts die Jean produceert (wekelijks) zijn die waarin ze andere mensen intervieuwt. Ook zet ze lessen online. Leuk voorbeeld van een podcast: laat het geluid horen van een motor die goed is afgesteld en eentje die beroerd loopt. Ander belangrijk voordeel van podcasts is dat je zo je content toegankelijk maakt voor visueel gehandicapte en dyslectische deelnemers. Lessen, gegeven als podcast kunnen tijd vrijmaken voor actief leren!
Nu krijgen we een aantal "best practices for instructional podcasting" Gebruik (ook) een weblog om je podcasts beschikbaar te maken, is een van de adviezen. Vreemd genoeg realiseer ik me nu dat ik niet één workshop gezien heb over het starten van een weblog. Hier weet men kennelijk al wat dat is en hoe je die zo mooi kunt inzetten in je onderwijs! Hoe ver zijn wij daarmee in Nederland? Nog een leuke: "dansmathcast" gelikt gebrachte algebra! (zoek via iTunes) En zo laat Jean ons veel meer voorbeelden horen. Als het goed is zijn ze allemaal te vinden via haar presentatie (kan het hier niet uittesten) "Grammar Girl: quick and dirty tips voor good writing" We krijgen hier geen dingen te zien die je zou kunnen doen, maar die hier gewoon gedaan worden! Eerlijk gezegd word ik hier meer en meer onrustig van. Hoe ga ik thuisgekomen dit uitdragen aan mijn collega's? Naast zelfgemaakte podcasts is hier ook al veel professioneel geproduceerd materiaal beschikbaar waarnaar gelinkt kan worden. Voorbeeld: de Tedtalks. De reclame in de zijlijn wordt voor lief genomen. Nu: DEMOTIME! Jean gaat gewoon even een podcastje doen. Dus wordt Audacity gestart. Ze werkt vanaf een script, maar toch klinkt het heel natuurlijk, en niet erg "voorgelezen". Ze knipt ter plekke de haperingen en "uh's" eruit. Ze zet wat (podsafe) muziek aan het begin en eind en gebruikt fade-in en fade-out. Het geluidsniveau wordt aangepast, en dit gebeurt allemaal snller dan ik kan typen. Opslaan en exporteren naar MP3 en klaar is Jean! Binnen 10 minuten heeft ze een podcast gemaakt. Natuurlijk vult ze keurig netjes de ID3 tags in (ja: metadata!) Natuurlijk beschikt haar College over een podcastserver waar ze het material kan plaatsen en uiteraard wordt er een RSS feed aan toegevoegd. Ze heeft nog 10 minuten over dus behandelt nog even VOIP, dus komen Skype, Gizmo Project en Google Talk nu ook nog even voorbij! Jean gebruikt VOIP om met haar studenten te communiceren. Ze wil conversaties die ze met haar studenten heeft gaan gebruiken als lesmateriaal. "I'm so sick of typing" dus gebruikt ze VOIP steeds meer om boodschappen te versturen in plaats van e-mail. Heeft e-mail z'n langste tijd gehad? Met Google Talk is dit prima mogelijk! Als toegift laat Jean ons nog even horen hoe ze via VOIP een student door een bepaald probleem coacht. Binnen een uur heeft deze vrouw de hele zaal in verwarring gebracht Ik heb ook niemand zien weglopen uit deze sessie, kortom: GEWELDIG!
Podcasting in het onderwijs
Vrijwel bij iedere workshop die ik volg hoor ik wel het woord podcasting. Heb je niet ingetekend op workshops die hier over gaan, maar zou je er toch meer over willen weten (en je zóu er meer over moeten wíllen weten) dan zijn hier links naar prima informatie van Apple Onderwijs Nederland over podcasting in het onderwijs. In feite kom je terecht op e Apple onderwijsportal waar nog veel mer interessante informatie is te halen. De instructie video's zijn in het Amerikaans, maar worden Nederlands ondertiteld. Je krijgt precies uitgelegd hoe een en ander werkt. Overigens ontving ik deze tips uit Nederland van een lid van de Scholenlijst mailinglist, waarvan ik toevallig de moderator ben. Het is een kennisnetwerk van meer dan 350 mensen uit vooral het basisonderwijs, die elkaar via een Yahoo group op de hoogte houden van allerlei ICT ontwikkelingen, vragen stellen en tips geven. Wanneer er een vraag gesteld wordt is er meestal binnen een uur antwoord. Kennen we in het MBO ook dergelijke newerken? Deel 1: Wat is podcasting? Ontdek de mogelijkheden van podcasting en hoe je samen met je leerlingen je eigen podcast maakt. In deze video komen alle basisbeginselen aan de orde en leer je stapsgewijs hoe je een podcast van hoge kwaliteit maakt met het iLife '06-softwarepakket van Apple. Je leert hoe je eenvoudige workflows maakt, welke tools je nodig hebt en hoe je aan de slag kunt. Deel 2: het gebruik van podcasts in het onderwijs Podcasts worden wereldwijd toegepast in het onderwijs bij taallessen, taalverwerving, maatschappijleer en zelfs bij kunstprojecten voor leerlingen. In deze video passeren een aantal praktijkvoorbeelden van podcasts in het onderwijs de revue, en kun je zien hoe je via podcastworkflows je leerlingen bij de les houdt. Bovendien wordt getoond welke apparatuur hiervoor in een klaslokaal nodig is. Deel 3: de schoolleiding en podcasts Schooldirecties beginnen steeds meer in te zien hoe podcasts effectief kunnen bijdragen in de communicatie met leerlingen, docenten, ouders en andere betrokkenen. In deze video wordt een school belicht die op een heel andere manier communiceert. Bovendien kun je zien hoe de school bij de totstandkoming van het project is gesteund door de buurt.
Tips en trucks
Leuke dingen zitten in een klein hoekje (bijdrage van Jef van den Hurk Ik heb nog even getwijfeld tussen wat verschillende workshops en uiteindelijk uitgekomen bij Free Tips & Tricks. Een geweldige presentatie van een drietal enthousiaste jonge mensen die een razend tempo allerlei sneltoetsen in Windows, leuke tools en websites lieten zien. Wist je bijvoorbeeld, dat als je meerdere bestanden van een bepaald programma open hebt staan je ze allemaal tegelijk kunt opslaan en afsluiten? Houdt de shift-knop vast als je op Bestand klikt. Er verschijnen dan ook de opties 'Alles opslaan' en 'Alles afsluiten'. Met Alt-tab kun je schakelen door allerlei programma's die je open hebt staan. Met een aardige download van Windows, de Alt-tab Switcher kun je bij het schakelen ook zien welk document er dan actief wordt. Met Google Maps kun je altijd de weg vinden, Picasa is een gratis, simpel fotobewerkingsprogramma, en zo veeeeel meer. Het is allemaal te vinden op the ABTech DME program links page. Kies daar voor Workshops. Links zie je dan een lijstje. Shortcuts for Windows, Technology tips en tricks. (De website is zelf weer gemaakt in een bijzonder makkelijk contentmanagementsysteempje CMSimple, een tip op zichzelf!).
Zie ook: Externe link
Verdwaald
Afgelopen week melde ik dat er een groep verdwaald was en dat had nogal wat tot gevolg: grote onrust aan het thuisfront! Inmiddels kan ik melden dat ze weer boven water zijn en zich prima vermaakt hebben. Ik zal niet alle foto's publiceren die ik aangeleverd kreeg, maar deze is zeker geschikt voor publicatie:
 (voordat ik nu weer een storm veroorzaak: ik weet niet of dit de verdwaalde mannen waren) Hier ook nog een filmpje van een typisch straatbeeld in Charlotte bij avond. Zo krijg ik meer materiaal aangeleverd. In principe wil ik me hier echter beperken tot wat er op de conferentie gebeurt...
Alle berichten beschikbaar
Vanuit Nederland bereiken ons signalen dat bepaalde berichten en foto's verdwenen zouden zijn van dit weblog. Gelukkig is dat niet het geval. Kenmerk van een weblog is echter dat het jongste bericht telkens bovenaan komt te staan, met als gevolg dat oudere berichten naar beneden verschuiven en uiteindelijk "verdwijnen" in het archief. Ben je dus op zoek naar een eerde geplaatst bericht, klik dan op een van de data in het archief hiernaast in de rechterkolom. Daar vind je alle berichten tot nu toe terug! Niet iedereen bezoekt iedere dag een website. Op zich hoeft dat ook niet, want je kunt je via de RSS feed abonneren. Dit doe met een online applicatie zoals Bloglines. Wanneer je daar een (gratis) account neemt en de RSS feed van bijv. dit weblog toevoegt, krijg je automatisch een seintje als er een nieuw bericht is geplaatst. Zo mis je nooit iets. Daarnaast blijft alles dus via het archief beschikbaar. Verder zijn de meeste foto's die hier gepubliceerd worden ook geplaatst bij Flickr. Een RSS feed is meestal herkenbaar aan dit teken: Wanneer je met de rechtermuisknop op zo'n plaatje klikt kun je de feed als snelkoppeling kopiëren en inbrengen in een feedreader zoals Bloglines. Is dit abacadabra voor je? Leg je daar dan niet bij neer, maar vraag informatie bij je vrienden, collega's of kinderen. RSS wordt de komende tijd steeds belangrijker en zal, zeker ook in het onderwijs, veel worden toegepast. Hier wordt het "the sleeping beaty"genoemd. Het is prachtig (en krachtig) maar veel te weinig mensen zien dat helaas... (zie je dat kleine flesje op de foto? Daar ga ik nu heerlijk op slapen)
Chicken wings and football
Is het eten duur in Amerika? Dat hangt er maar van af waar je uit eten gaat. Vanavond kwamen we terecht in een authentieke kroeg: Biljards en flatscreens waarbij je tegelijk naar football, Nascar racing en ijshockey kunt kijken. Als je met elkaar maar een heleboel chicken wings à $ 0.35 bestelt krijg je er vanzelf genoeg van. Gelukkig stond er nog meer op de kaart, dus konden we ook nog een echte hamburger proberen. Alles met elkaar waren we net zo duur uit als het ontbijt kost in het hotel. Ik weet alleen niet of ik morgenvroeg weer hetzelfde zou willen bestellen...

The Campus Computing Project
Bijdrage van Leo Bakker (Kennisnet Elk jaar wordt hier een onderzoek gepresenteerd naar de IT ontwikkelingen in de onderwijssector. Een soort its monitor zeg maar, maar dan wat beter en meer continu. Wat zijn de belangrijkste constateringen voor het Amerikaanse hoger onderwijs (universiteiten, 4 jaar colleges (zeg maar hbo) en de community colleges (zeg maar mbo)) dit jaar: - de eerste constatering is dat er in 50% van de onderwijsinstellingen intussen wireless is, waarbij de Community Colleges met 30% wat achter blijven.
- de belangrijkste thema’s blijven security en services
- de top drie IT issues, net als in 2004/5 blijven: network en data security, instructional integration en upgrade/replace ERP. De IT budgetten verschuiven ook steeds verder in de richting van deze issues
- belangrijke behoefte in de instellingen: lever adequate data m.b.t. assessments en studieresultaten/voortgang
- er is duidelijk sprake van een daling van IT security incidents. (minder diefstal, minder virussen)
- CIO’s blijven zeer bezorgd over de security, er zijn steeds meer security officers, strategische security plannen en verhoogde budgetten. En het werkt dus. Wel blijven de IT disaster plannen achter, daar zit weinig schot in.
- campus portals nu op 40% van de community colleges operationeel (inclusief single sign on)
- e-portfolios op 35% van de instellingen, wederom blijven de community colleges met 10 ver achter. Voor de elo’s is dat 50% en 30%.
- Open Source, ‘not yet!!’ Wel worden Sakai en Moodle wederom genoemd als belangrijke ontwikkelingen. Bijna iedereen kijkt de kat uit de boom. (affirmative ambivalence)
- belangrijkste technologie/functionaliteiten ontwikkelingen: security, licensing, contentmanagement, maar ook internet 2, weblogs en podcasting komen op.
- de IT assessment en evaluation 2006 geeft voor de impact van IT op het onderwijs het cijfer 6
- issue vanuit de IT: waarom maakt het onderwijs niet veel meer en beter gebruik van IT??
Kortom, heel herrkenbaar allemaal. Zijn we dan helemaal bij?? Ja en nee, wel wat betreft de issues, maar een groot verschil blijft nog wel de schaalgrootte. Het heeft hier allemaal wel veel meer draagvlak in het onderwijs, veel meer mensen zijn betrokken, in de breedte heeft het meer volume gewoon, daar kunnen we nog wat van leren! En van de monitor ook, kunnen we die niet overzetten? Wellicht een rol voor Kennisnet? Slotakkoord van de presentator Kenneth Green: "In God we trust, all others bring data!"
Web 2.0 Whirlwind
De laatste workshop van vandaag was inderdaad als een wervelwind. Barry Dahl had zich voorgenomen om in 60 minuten 36 gratis web 2.0 applicaties te laten zien, en hij kwam een heel eind. Het was alsof ik mezelf bezig zag: vol enthousiasme, klikkend van de ene pagina naar de andere zoveel mogelijk willen vertellen, wat natuurlijk maar half lukte, ook vanwege de trage verbindingen. Hij demonstreerde onder andere even het gebruik van de webcam door naar huis te bellen en toen zijn vrouw in beeld kwam: "Thanks to God you're dressed, since more than 50 people look at you". Geheel in stijl staan alle links die wilde laten zien of course bij Zoho. Natuurlijk heeft hij ook diverse blogs, zoals Far From a Shining Star... en Desire2Blog. Verder maakt hij gebruik van Desire2chat en Desire2podcast. Good for me kende ik alle links die hij liet zien. Hij was de eerste die zei dat iedereen z'n mobieltje mocht aanhouden, iets wat ik ook altijd doe bij presentaties.
I begged my way in
Vanmiddag om 15.15 uur zou de hands-on lab Camtasia Studio beginnen, maar een half uur daarvoor zat de zaal al bomvol en werd iedereen bij de deur geweigerd. Door te zeggen dat dit mijn "one lifetime opportunity" was om erbij te zijn en ik erover wilde bloggen "for all my visitors in Europe" mocht ik uiteindelijk toch naar binnen. Gelijk de free trial geinstalleerd op mijn notebook zodat ik mee kon doen, want alle pc's waren natuurlijk bezet. Wat een geweldig pakket, met mooie nieuwe features in versie 4. Ik ben na afloop dus maar gelijk naar de stand van Techsmith gegaan om gebruik te maken van de beursaanbieding, met of zonder sponsor. Iedereen die (educatief) lesmateriaal ontwikkelt zou in ieder geval kennis gemakt moeten hebben met de mogelijkheden van dit pakket, dus downloaden die trial! Op hun weblog staan instructiefilmpjes. Zoek je een plekje om je screencasts op internet te zetten, kijk dan ook naar screencast.com
23 oktober 2006
Podcasting Made Easy
Visitekaartjes kun je niet genoeg uitdelen. Zo kreeg ik net een mailtje binnen van Andy Williams, wiens workshop ik gisteren bijwoonde:
Thanks for attending our presentation on Podcasting Made Easy at the League for Innovation Conference today. If you want to see the PPT slides, you can download them at: http://faculty.edcc.edu/andy.williams/Teach/Teaching%20Resources.html My podcasts can be found at: http://faculty.edcc.edu/andy.williams/Podcasts.html Susan's website is: http://inst.santafe.cc.fl.us/~scrosson/2071index.htm Please feel free to contact us if you have questions. Best regards --- Andy
Verslag learning course
Bijdrage van Magda Bruin (Kennisnet) De presentatie biedt inzicht in de manier waarop IT-studenten een introductie-programma volgen dat ervoor moet zorgen dat zij een grotere kans van slagen hebben. De faculteit had te kampen met teruglopende deelnemersaantallen. Zij hebben het onderwijsprogramma beter aangepast op de wensen van de omgeving. De overall opzet is algemener geworden met minder aandacht voor specialisaties. Wel is bekend dat leerlingen beter werk vinden als zij over een specialisme beschikken. Het aantal specialismen is de lattste jaren ook sterk gegroeid. Er zijn in de It-sector 1300 beroepen. Dus wijziging van programma door goede combi van algemene skills en inzoomen op specialiteiten. Het belangrijkste is dat iedere leerling een cursus van 16 uur moet volgen die inzicht geeft in de persoonlijke motivaties en doelsltellingen. De curus kan op zaterdan en op avonden gegeven worden en is beschikbaar voor highschoolstudenten die eentechnische vooropleiidng hebben en interesse getoond hebben. Zij moeten wel met een diploma instromen. Het programma bestaat uit de volgende stappen: interesse test: skills en interesse: Kuder Verwachtingen van de carriere: colo-info over arbeidsmarktbehoefte en salarisindicatie Video kijken om op ideeen te komen. Baan zoeken: Hoe sollliciteren Analyse van benodigde competenties. Matrix met certificaten: Er zijn 116 certificate te behalen en daar wordt eerst een keuze uit gemaakt. Student planning: Alle info invullen in een planner waardoor de student zicht krijgt op de haalbaarhied en de instelling weet dat de student op tijd zal inschrijven. Eind-examen halen. Counseling gesprek. Checken doelstelling, leren kennen. heeft geleid tot groot succes en zou in Nederland eenvoudig te integreren zijn in de opleiding.
Rules of Engagement
Hier zijn ze dan: - Capture their attention
- Convince them to care
- Motivate them to change
- Give them choices
- Connect them with community
- Induce them to participate
- Enable opportunities to contribute
- Make it an experience to remember
A new generation of learning
Toen ik aankwam bleek de hands-on lab "werken met Camtasia" al volledig volgeboekt. Gelukkig had ik als tweede keus de sessie van Mark Milliron (dit is zijn weblog), en dat bleek een geweldig inspirerend verhaal! Deze sessie werd opgenomen en zal binnenkort beschikbaar komen. Neem de tijd om deze te bekijken, het is echt de moeite waard.
Nog even een koffietip van Enrico: in het streetcafé boven de ingang staat geen rij, en ze hebben Douwe Egberts!
Zo meteen "Rules of Engagement", een general session gegeven door Ellen Wagner, senior director worldwide E-learning Solutions van Adobe Systems. Ik ben benieuwd...
Get in line please
Toch wel bijzonder om (via Gtalk) wakker gemaakt te worden door het thuisfront. Omdat ik vervolgens ruim de tijd nam voor wat "quality time" bleef er te weinig tijd over voor een fatsoenlijk ontbijt. "Dan maar even snel wat pakken in het centrum" dacht ik. Maar één Starbucks stalletje voor zo'n grote groep mensen is niet echt slim lijkt me...
Eens kijken wat de snelheid van de verbindingen vandaag is hier.... 
Halloween
Binnenkort is het hier halloween en dat is goed te merken. Werkelijk overal kom je pompoenen tegen en soms zijn huizen helemaal opgetuigd. Naast artikelen krijg ik ook foto's aangereikt door medereizigers. Misschien een goed idee om een selectie van je mooiste foto's naar mij toe te sturen zodat ik ze kan bundelen en via bijv. een DVD'tje weer kan laten verspreiden...
CIO meeting
De CIO Meeting (bijdrage van Leo Bakker)
Op zondag in de aanloop van de conferentie aan de slag op de 'Chief Information Officers' meeting. Hier worden met de CIO's van de community colleges in de USA de hot issues besproken die momenteel spelen op het gebied van informatiemanagement en infrastructuur. Dit zijn de topics hier: - ERP en RFP planning: ook hier zijn ze bezig met heroriëntatie op de administratieve omgeving: het maken van een goed RFP/RFI (request for proposal/information) is belangrijk (wat wil je hebben), draagvlak en een sterke projectorganisatie en de bekende issues als performance, security, disaster recovery, training. Niks nieuws, al gaan ze hier wel voor ERP (geïntegreerde systemen voor EUR, HR en SA). - CMS/LMS (course of learning management systeem), de huidige vierde golf heeft alles te maken met standaardisatie (Scorm, IMS), koppeling met learning object initiatives (onderwijs repositories) en de ontwikkelingen in de markt (Blackboard en WebCT hebben hier ruim 80% van de markt en juist zij gaan fuseren). Met name de ontwikkelingen m.b.t. open source zijn belangwekkend maar het is nog maar vrij beperkt in gebruik (10% in CMS, 25% als het gaat over gebruik van open source in het algemeen). Moodle en Sakai zijn verreweg de belangrijkste omgevingen (CLE's, collaborating and learning environments) in open source en bieden wel een significant alternatief. De vijfde golf zal moeten aansluiten bij de web 2.0 ontwikkelingen, bij de leerlingen al heel gewoon maar bij de CIO's nog lang niet!!!! (Wat is 'second life'???) . Maar waar het CMS verhaal heen zal gaan wordt vandaag niet echt duidelijk. (maar wel interactiever, persoonlijker, samenwerking/sociale component, spannender (meer gameachtig)). - Smart classrooms, presentatietechnieken en internet toegang maken de behoefte aan goed geoutilleerde ruimte steeds groter, maar hoe breng je dat in balans met budget, competenties van de docenten, beheer, support en vervanging, - Nog steeds, security management, blijft een issue, business continuity en disaster recovery worden steeds crucialer met de rol de ICT steeds meer heeft in alle onderwijsprocessen. Zorg voor een adequaat BC/DR plan. - Portals, collaboration en campus communication, ook een ongoing issue, wordt doorgetrokken en krijgt een steeds belangrijker rol om processen te faciliteren. Conclusie, zat ik hier acht jaar geleden nog met de ogen te knipperen van wat er allemaal langs kwam, bovenstaande zaken zijn nu geen verrassing meer voor ons. Het gat is aardig gedicht. Door de toenemende professionalisering, de hechte samenwerkingen (roc-i-partners, kennisnet/surfnet), de landelijke ICT projecten, werkgroepen, de IT-conferenties hier en daar, de kennisdeling en de vaart die er op onze instellingen in zit om de vragen vanuit de primaire en secondaire onderwijsprocessen te faciliteren zijn we goed bijgekomen en dealen we met dezelfde issues op dit moment. En kunnen we nog veel van elkaar leren. Leo Bakker Stichting Kennisnet ICT op School
Wat een dag!
Ik kan me voorstellen dat het "thuisfront"zich zo onderhand begint af te vragen hoe het nu eigenlijk zit met die weblogger in Amerika. Well.... what a day! Vanmorgen om 8 uur ben ik van m'n kamer gegaan en vanavond om 22.30 uur kwam ik weer binnen. Daartussendoor alleen maar workshops gevolgd, de openingssessie bijgewoond, nog een extra ingelaste sessie (het "Eindhovens model") met aansluitende maaltijd en afsluitend bakkie Starbucks. Helaas is in de ruimtes waar de workshops worden gegeven geen internet beschikbaar, dus lukt het niet om direct te bloggen. Opsparen van de berichten heeft geen zin wanneer je jezelf niet de tijd gunt om ze uit te werken. Vandaag heb ik ervoor gekozen om toch zoveel mogelijk sessies bij te wonen, gewoon omdat ik té nieuwsgierig was hoe die Amerikanen dat doen. Ze waren gelukkig allemaal ook van zo'n kwaliteit dat ik het zonde vond om er eerder uit te lopen, wat overigens hier wel heel gebruikelijk is. Niemand kijkt er raar van op als mensen na 5 minuten weer weglopen. Ik heb 2 leuke sessie over podcasting bijgewoond, 2 over het gebruik van Flash en nog een over videoconferencing. Morgen staan er eigenlijk ook weer 6 op m'n programma maar ik weet nu al dat ik dat niet ga trekken.
Wat me opvalt is het "engagement" waarmee de Amerikanen de workshops brengen, maar ook bijwonen. Heel gebruikelijk is het dat de presentator begint met: "are you happy? I wonna make shure that you're all comfortable" waarop de hele zaal luidkeels YEAH roept. De sfeer is zeer informeel en er worden veel vragen gesteld. Iemand anders kan dan reageren met: "Where you from? We need to talk!" en dan worden er gelijk kaartjes uitgewisseld. Maar ook binnen de Nederlandse delegatie wordt erg veel "genetwerkt" heb ik de indruk. De openingsceremonie was een echte Amerikaanse aangelegenheid die weinig indruk op me maakte. De Dutch delegation werd nog wel even apart genoemd met de vraag of we even wilde gaan staan. Leuk om te zien dat overal in de zaal mensen overeind kwamen! Maar er schijnen toch ook 11 Schotten te zijn en mensen uit Hawaïi en Nieuw Zeeland. De beursvloer met exposanten is niet zo groot, maar nieuw voor mij was in ieder geval de Sympodium interactive pen display van Smart: een monitor met touchscreen die zich precies zo laat bedienen als een Smartboard. Kent iemand die al in Nederland? Het grote voordeel voor de docent is dat je met je gezicht naar de groep kunt blijven staan en toch alle functionaliteit van een Smartboard hebt. (Niet dat we die nu zoveel binnen ROC's tegenkomen, maar goed) Verder heb ik de nieuwe versie van Camtasia gedemonstreerd gekregen, die voor een leuke beursprijs hier gekocht kan worden. Helaas heb ik geen baas die ik even kan bellen of ik een exemplaar mag aanschaffen. Zijn er sponsors onder mijn lezers? Voor $ 149 laat ik je persoonlijk weten wat m'n ervaringen zijn! Verder nog een demo lessonbuilder van SoftChalk en Screencorder van MatchWare meegenomen, maar wanneer ik dat allemaal bekijken moet? Maar Camtasia is iets waar ik echt mee aan de slag wil. Prachtig vind ik de actionscripts en het feit dat het gebruik maakt van keurige XML. Leuk was ook de stand van www.lulu.com. Ik heb er al eens over geblogd, maar nu kon ik de boeken die ze kunnen leveren zelf bekijken. Het ziet er echt heel mooi uit en ik denk dat ik al m'n berichten een keer op die manier ga bundelen. Ook staat op de beursvloer een prachtig scherm met 3D animatie te pronken, maar dat is gewoon Dutch Technology (van Philips) en dat ik al eens op de SURF dagen gezien. Wat me tenslotte opvalt is dat ik veel mensen zie zwaaien met een "corporate creditcard" terwijl mij op m'n werk altijd gezegd wordt dat dat voor een school niet kan. Kijk, dan zou ik nu niet hoeven te piekeren hoe ik het thuis moet gaan uitleggen van die leuke beursaanbieding... Morgen begint de eerste workshop alweer om 8 uur: "Podcasting Classroom Activities - It's easier than you think" Ik geloof het wel...terusten
Amerikaanse impressies deel II
Amerikanen. (Bijdrage Jef van den Hurk) Inmiddels is de 300.000.000ste Amerikaan geboren. Het is een beetje lastig om die allemaal over één kam te scheren. Maar een aantal gemeenschappelijke kenmerken hebben ze toch wel. Alle Amerikanen (althans degene die ik tot dusver heb ontmoet) spreken Engels op zijn Amerikaans. Dat beetje scherpe, nasale geluid dat niet op te schrijven is. Probeer het volgende eens waarbij je je mondhoeken zo ver mogelijk uit elkaar trekt bij het uitspreken: "Haw-dee, hauw aar joe toedeej?" Nou ja, als je dat al kunt, heb je de helft van alle conversaties met de Amerikanen om je heen al gehad. Vooral bedienend Amerika informeert voortdurend naar je welzijn en is uitermate in je geïnteresseerd. Totdat duidelijk is, dat je geen pilsje of koffie meer hoeft. In 8 van 10 gevallen heb je dan binnen de kortste keren een rekening op je tafel liggen. ‘Jij bent klaar, even afrekenen graag, plekje vrij maken voor de volgende klant’. Overigens bevalt me de belangstelling en de behulpzaamheid prima. En ze doen het allemaal, uiteraard omdat de bediening niet is inbegrepen in de rekening! En wat hebben ze veel nodig, die Amerikanen. We hebben even rondgekeken in een Wall-markt, zo’n supersupermarkt. Twee hectare producten. Van knoflook tot geweren, alles tussen T-shirts en digitale camera’s in. En dan ook in alle varianten. Ik heb zestien verschillende soorten pindakaas geteld.
Er is nogal wat verschil tussen de grote stad en het platteland. Hier in Charlotte is ook het verschil tussen arm rijk duidelijk zichtbaar op het moment dat een clubje dakloze zwervers toekijkt hoe een paar mensen uit een ‘stretched limo’ stappen, zo’n auto van pakweg een metertje of 10. Op het platteland zie je ook weer van alles. Nu hebben we natuurlijk nog niet zoveel mensen meegemaakt op het platteland maar de stop die we hebben gemaakt bij een ‘bikers home’ was een geweldige ervaring. Talloze motoren voor de deur, plakplaatjes op de armen, hoofddoekjes, zonnebrillen en hangbuiken. Emmertjes pelpinda’s op de tafel. Spicy chickenwings met coleslaw en chili als maaltijd. Hardrock op de achtergrond. Geen plek om kritiek op Bush te spuien of het nummer ‘Rednecks’ van Randy Newman hoorbaar te neuriën... Eén ding moet van die Amerikanen gezegd worden: ze zijn trots op wie en wat ze zijn en wat ze doen. Een paar presentaties gehad op een Community College. Geweldig, wat een motivatie en overtuiging die mensen uitstralen.
22 oktober 2006
Dag 4 Golfen op de Ballantynes Golf Club
Een groepje enthousiastelingen is vandaag naar de golfbaan geweest. Geen straf moet ik erkennen. Prachtige baan, prachtig weer, een gezellige groep en hier en daar rondscharrelende eekhoorns. Ballen buiten de baan moet je niet of voorzichtig zoeken, want overal staan bordjes “Beware of snakes”. Is weer eens iets anders dan in Nederland. Voor het thuisfront een paar foto’s.    Na afloop worden de scores uitgerekend!
21 oktober 2006
Simulation and Game Development
Open Source
 Natuurlijk werd er gisteren ook het nodige (water) gedronken. Op tafel stonden flessen Evian en Pellegrino bronwater. Terwijl de discussie ging over het belang van Open Source dacht ik opeens aan een andere source: water vind je tenslotte overal! Opeens vroeg ik me af: waarom staat hier wel Evian en geen Bar le Duc? Een bron tenslotte waar Brabant trots op mag zijn? Is het ene water beter dan het andere, is het domweg een kwestie van slimme marketing, gewoon veel geld willen verdienen of een heilig geloof in de kwaliteit van het eigen produkt? Waarom kan je in Nederland wel een studie volgen aan de Phoenix University, maar kan ik hier vanuit Charlotte niet makkelijk een leerweg volgen via een (reguliere) Nederlandse onderwijsinstelling?
Kennisnet avond
 Gisterenavond werd een groep vertegenwoordigers vanuit de AOC's en ROC's op uitnodiging van Kennisnet door Magda Bruin en Leo Bakker meegenomen*) naar een prima restaurant om te praten over kennisuitwisseling en het opbouwen van een kenniscommunity. Hoe organiseer je het opzetten van kennissystemen, hoe maak je uitwisseling mogelijk, wat zijn de randvoorwaarden en hoe ondersteunt dat zo optimaal mogelijk de onderwijsinnovatie? *) De "stretched limo" kwamen we onderweg tegen, wij gingen wandelen hoor! De avond werd ingeleid door Rod Townley, "Dean IT-Engineering & Futures" van het Piedmont College, onder andere verantwoordelijk voor het Sakai project. Hij gaf een zeer inspirerende presentatie waarin hij het belang aangaf van samenwerking, open source en het inzetten van (systemen als) Second Life. Wanneer Rod het heeft over samenwerking beperkt hij zich niet tot de regio. Hij denkt mondiaal en zoekt contacten tot in Singapore en China. Daar ligt een geweldige markt van mensen die graag goed opgeleid willen worden! Andersom kunnen we veel leren en kennis delen met instituten wereldwijd. Second Life kan dat mogelijk maken. Voor veel mensen echter is Second Life nog iets volledig onbekends. Voor hen is het interesant om dit verhaal van Pierre Gorissen te lezen, gepubliceerd op de e-learning themasite. Meer informatie staat hier, hier, hier, en natuurlijk hier.  Onder het genot van een prima maaltijd ontstond er aan iedere ronde tafel een zeer levendige discussie naar aanleiding van het verhaal van Rod. Waarom zou je (als ROC) iets in China willen doen? Kennis en content delen met collega instellingen, prima, samenwerken waar dat zinnig is ok, maar wat levert dat uiteindelijk (onszelf) op? Zo vloog er van alles over tafel. Persoonlijk ben ik heel benieuwd of Kennisnet de boodschap van Rod, namelijk om serieus te gaan kijken naar (zaken als) Second Life, oppakt en op de een of andere manier gaat faciliteren. Wanneer daarbij het initiatief wordt overgelaten aan afzonderlijke instellingen ben ik namelijk bang dat we nog een lang traject voor de boeg hebben...
20 oktober 2006
De nederlandse Mick Jagger!
Vandaag heeft Willem al een uitgebreid verslag gedaan van het bezoek aan CPCC. Daar valt niet veel meer aan toe te voegen. Ik doe toch een poging. Vanmiddag ben ik zelf naar een andere locatie van Piedmont geweest. Daar hebben we een aantal indrukwekkende presentaties gehad over allerlei forensische zaken (sporenonderzoek, misdaadbestrijding) die op die locatie worden onderwezen aan zowel beroepsmensen als studenten. Wat opvalt is dat de docenten/presentatoren erg trots zijn op wat ze hebben aan materiaal en hoe hun opleiding in elkaar zit. Alles wat we gezien hebben ziet er piekfijn uit en er wordt gedreven over verteld en gedemonstreerd. Ik (en met mij denk ik ook anderen) hadden toch op wat meer informatie over de achtergronden van het leren, het gebruik van ondersteunenden hulpmiddelen etc. gehoopt. Je kunt niet alles hebben en ik kijk al met al terug op een leerzame dag. De Dean van de North Campus, mevrouw Dickson was erg onder de indruk van Frans van Gaal. De reden was dat zij hem net Mick Jagger vond. Frans vond het prima en ging samen met haar op de foto. Overtuig uzelf!
Serious gaming
De leukste workshop die ik vandaag volgde was uiteindelijk die waarin verteld werd hoe met studenten games gemaakt werden. Als voorbeeld werd (hoe kan het ook anders?) verwezen naar een spel van McDonalds.
Overigens zijn er weer nieuwe foto's van vandaag beschikbaar bij Flickr.
Open leercentrum
We krijgen nu een rondleiding door het gebouw en komen terecht in een gigantisch open leercentrum. Ik tel hier zo meer dan 200 systemen! Well: I'm impressed!
Workshop nummer 4
Ik heb nog geen bel horen gaan, we hebben nog geen pauze gehad, maar gaan gewoon door naar de volgende sessie. Opnieuw over GIS en GPS. Het wordt ons uitgelegd alsof we er nog nooit van gehoord hebben. Dat terwijl ons gisteren opviel dat bijna niemand hier een navigator in z'n auto heeft. In deze "workshop" horen we niets over onderwijs, laat staan studenten, maar krijgen we gewoon uitleg over de werking van een aantal apparaten die bij GIS gebruikt worden. Leuk, maar daar kwam ik niet echt voor...
GIS workshop
De tweede workshop was voorbij voordat we het in de gaten hadden, maar in de derde krijgen we een mooi verhaal over wat ze hier doen met GIS. We starten met een filmpje van www.gis.com. Vervolgens een demo van het programma dat hier gebruikt wordt: desktop GIS. "Quite impresive!" By the way: een student gaf me zijn log-in gegevens zodat ik hier een prima wireless verbinding heb!
Eerste workshop
Nadat we in 4 groepen zijn verdeeld gaan we naar onze eerste workshop. In een prachtig computerlokaal krijgen we een mooi verhaal over "the gaming company", een groep leerlingen die games ontwerpen en op de markt brengen.
Ontvangst
 Na een lekkere wandeling (de busschauffeurs staken) door warm Charlotte arriveren we bij Piedmont College, waar we op het bordes worden ontvangen voor de groepsfoto.
|
 Weblog ten behoeve van de studiereis 2006 naar de Conference on Information Technology in Charlotte, USA
<< terug naar startpagina
|