Startpagina
 
20 oktober 2006
Amerika: de eerste impressies.

Bijdrage: Jef van den Hurk

Ik heb altijd al een keer naar Amerika gewild. Het land van de onbegrensde mogelijkheden. Het volk dat gelooft in ‘the American Dream’, in het eigen gelijk, in de eigen superioriteit.

Nu de gelegenheid zich voordoet voel ik me als een toeschouwer die probeert te begrijpen wat hij om zich heen waarneemt. Een eerste impressie…

Geregeld.
Het eerste dat me opvalt, is dat alles zo geregeld, zo geregisseerd is. Het filmpje met de veiligheidsinstructies in het vliegtuig. Zo gemaakt, zo cosmetisch. Alsof er een lineaal gebruikt is om na te meten hoe hoog de mondhoeken moeten worden opgetrokken voor een perfecte glimlach. Niets, maar dan ook niets is aan het toeval of eigen creativiteit overgelaten.
Ook de uitgebreide veiligheidsmaatregelen. Al die lijstjes waar je steeds maar weer al je persoonlijke gegevens moet invullen en waar je ook gevraagd wordt of je nog iets te maken hebt gehad met terroristische activiteiten, of je toevallig nog een moord gepleegd hebt of zo. Vingerafdrukken, foto voor in het grote Big Brother archief.

En wat ook zo geregeld is: alles is er op gericht je te beschermen tegen alle mogelijke onheil. Tot een waarschuwing op de menukaart toe dat je zelf mag kiezen hoe het vlees bereid wordt maar dat je je wel moet realiseren dat niet doorbakken producten bedreigend kunnen zijn voor je gezondheid. Overigens waarschijnlijk meer bedoeld om het restaurant in te dekken tegen mogelijke claims. Dat kan ook averechts werken. Bij een paardenfarm staat duidelijk aangegeven dat de begeleiders niet aansprakelijk gesteld kunnen worden voor verwondingen of zelfs overlijden van klanten. Daar teken je voor. Vervolgens stap je op een paard en rijd je na een spoedcursus ‘hoe bestuur ik een paard’ –weliswaar met een slakkengang– heuvel af, riviertje in, modder door, heuvel op. Dat zou in Nederland met beginnende paardrijders allemaal niet mogen. Maar ja, het risico is voor je zelf.

Groot
Alles aan Amerika is groot. Of het nou gebouwen of snelwegen zijn, porties of drankjes in een restaurant, trucks of auto’s. Nou ja, vooral die. Wat rijden hier een overdreven bakken rond. Thuis heb ik er al een hekel aan die dingen maar hier zijn het er nog veel meer en zijn ze nog groter. Het ziet er gewoon absurd uit. Ze hebben al een routeplanner nodig om hun kinderen in die dingen terug te vinden.

Ook groot in Amerika: laaghangende buiken en andere vettigheden. Er loopt hier wat overgewicht rond. Natuurlijk wist ik dat al, maar als je hier dan rondloopt en het in werkelijkheid ziet. Als we daar de oorlog mee moeten winnen....

Consumentisme
Wat in Amerika opvalt is het ‘consumentisme’. Overal reclame, uithangborden, wegwijzers naar de dichtstbijzijnde zaak, elk miniem voordeeltje ten opzichte van de concurrent wordt flink uitgemeten op hoge zuilen. En alles is te koop. Televisies en computers in een tankstation, dat verzin je toch niet? Er zijn hier complete toeristische dorpen. Restaurants (vooral fast food, maar ook vaak met een buffet waar je onbeperkt mag eten), winkeltjes, souvenirshops en daarbij de meest waanzinnige attracties. Gewoonweg niet te omschrijven. Wildwaterbanen, cartbanen, spookhuizen, Jurassic jungletour, kermisattracties. Erger dan Valkenburg x Volendam in het kwadraat. Gewoon plat vermaak, kilometers lang langs de doorgaande weg.

Nu wil ik ook beslist eens in zo’n supersupermarkt rondkijken.

Wat me ook opvalt is de verspilling, met name van energie. Een gemiddeld benzineverbruik van 1 op 6, airco’s die overal prominent aanwezig zijn en altijd aan staan (een buschauffeur laat bij het wachten rustig de hele dag de motor van de bus aanstaan om de airco te kunnen laten draaien, terwijl het buiten een aangename 22 graden is).

Natuur
Nog niet zo heel veel van Amerika gezien natuurlijk. Een eerste impressie van de bermen leert me als bioloog dat het niet eens zoveel uitmaakt op welk continent je staat. Klaver, paardebloemen, handjesgras, madeliefjes. Ik had toch wat meer exotische, nou ja, onbekende dingen verwacht.

Een trip door de Smokey Mountains laat zien dat natuur hier wel een stuk grootschaliger, uitgestrekter is dan bij ons. Heuvel na heuvel bosgebied, snelstromende riviertjes. Prachtige herfstkleuren, mist en wolken die tussen de bomen opstijgen. Zwarte beren (gezien!). Indrukwekkend!

Een reactie posten

<< Startpagina


Abonneer u op de RSS feedWeblog ten behoeve van de studiereis 2006 naar de Conference on Information Technology in Charlotte, USA
redactie@cviweblog.nl
Laatste berichten
Meer foto's
Foto's van het paardrijden
Paardrijden in de Smokies
Skyline
VANUIT HET VLIEGTUIG
Delay
Boarding now
Iedereen op Schiphol
Omzetting van Fahrenheit naar Celcius
Contact met het thuisfront

<< terug naar startpagina

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from cviweblog. Make your own badge here.

Powered by Blogger